השימוש באתר זה ובתכניו מיועד לצרכי מחקר ולימוד עצמי
במסגרת הקורסים אותם אני מעבירה בלבד.
חל איסור על הפצת המידע או אחסונו במערכת אלקטרונית אחרת.

 

העיר בין פריז לניו-יורק

 

להעלאת המצגת המלאה לחצו כאן (טעינתה לוקחת זמן מה).  

 

תהליך של עיור רב היקף, הוא מהתופעות הבולטות במאה ה-19, עקב התפשטותה והתעצמותה של המהפכה התעשייתית. שגררה שינויים מרחיקי לכת בכלכלה בחברה. במאה ה-20 חלו תמורות מרחיקות לכת בעולם, מבחינה מדינית, כלכלית, חברתית, תרבותית ומדעית. הערים הפכו גדולות יותר, צפופות יותר, ומציעות מגוון רחב יותר.

הגדרה

עיר היא דפוס התיישבות אנושי המאופיין בצפיפות גבוהה ובריכוז גבוה של אוכלוסייה ליחידת שטח. הביסוס הכלכלי נשען על מסחר. תעשיה ושירותים וחלוקת עבודה, לעומת הכפר שהוא אוטרקי. העיר היא מרכז תרבותי. חלוקת העבודה וההתמחות היא שגרמה להיווצרות הבנאי והבירוקרט, הפילוסוף וכו'.

המושג עיר, מקביל למושג ציביליזציה, אך צריך לזכור שאין לעיר קיום אם אין לה עורף חקלאי ושגשוגה מותנה בייעול החקלאות, בפתיחת דרכי מסר ויש תלות הדדית בין מרכיבים אלו.

לינץ' מתמקד בהגדרת העיר בגורמים הפיסיים של העיר. הוא מגדיר 5 אלמנטים של העיר:

  1. דרכים – מעברים
  2. קצוות ושוליים
  3. אזורים
  4. צומת נקודת מפגש
  5. ציון דרך סביבתי המסמל את העיר.

כל אלה כצורה שבה כל המרכיבים תלויים זה בזה.

מומפורד (תרגום חופשי)

הגורמים הפיזיים החיוניים לקיומה של עיר הם: מקום קבוע, מחסה יציב, ומתקנים קבועים להתכנסות, חילופין, ואחסון.

הגורמים החברתיים החיוניים הם חלוקת עבודה, שמשרתת לא רק החיים הכלכליים, אלא גם תהליך חברתי.

העיר במובנה המלא, היא צומת גיאוגרפית , ארגון כלכלי, תהליך ממסדי, תיאטרון של פעילות חברתית, וסמל אסתטי לאחדות משותפת.

העיר מטפחת אמנות והיא עצמה אמנות, העיר יוצרת תיאטרון והיא תיאטרון. זה בעיר, העיר כתיאטרון, משמעותה פעילות מכוונת וממוקדת יותר, והתוצאה, באמצעות קונפליקטים ושיתופי פעולה אישיים, אירועים, וקבוצות לתוך שיאים משמעותיים יותר.

הציוויליזציה התפתחה בעיקרה בעיר, ולעיר אין קיום ללא מוסדות הציוויליזציה. חלק גדול מסיפור התרבות האנושית נקבע בערים. בפרט, התפתחות מוסדות ומוסדות העל, כמו בתי משפט, חוק וחוקה, בנקאות, גילדות של מומחים, ספריות, אוניברסיטאות ועוד, התחוללה בערים. תהליכי התמחות בצורתם הקיצונית התקיימו ועודם מתקיימים אך ורק בערים.

השליט והביורוקרט, המשפטן והפילוסוף, המדען והמהנדס, האדריכל והבנאי, כל אלו נוצרו בערים, התפתחו בערים וקיומם אפשרי רק בעיר, היכן שמתקיים המפגש ההכרחי בין צורך, אפשרות והזדמנות.

ההיסטוריה האנושית הוא ההיסטוריה של ערים: החל בארך, הגדולה בערי העולם עם שחר ההיסטוריה, המגדירה את עליית תרבות שומר, דרך אכד, בבל ואור, המציינות את ערש ההיסטוריה. אוגרית ויורשתה הפניקית קרתגו ששתיהן מציינות את עידן הסחר הפיניקי שהפיץ את רעיון העיר והציוויליזציה מערבה. אתונה וספרטה של יוון הקלאסית, אלכסנדריה וסירקוזה הפאן-הלניות, רומא והאימפריה שהקימה שהגדירה בפועל את ראשית תרבות המערב, כמו גם מרכז לנצרות הקתולית שמילאה תפקיד מרכזי בקיפאון ימי הביניים העתיד לבוא. ירושלים בה נולדה דת המערב, וקונסטנטינופול שהתקיימה לאורך אלף שנים כעיר נוצרית והפיצה את הנצרות צפונה ומערבה. בגדד וקהיר, שהיו מרכז האימפריות הערביות, הפיצו את האסלאם, שימרו גחלת של הידע היווני הקלאסי והניחו חלק מהיסודות להתפתחות המדע במערב עד שהוא יצא מקיפאון ימי הביניים. אנדלוסיה שכיבושה ברקונקיסטה עם ספרייתה המופלאה היה ציון דרך חשוב להשבת פילוסופיה יוונית, ידע יווני ויבוא ניצני מדע ערביים לאירופה של שלהי ימי הביניים. פירנצה של הרנסנס, פראג של הרפורמציה, לונדון של מקדש החירות האנגלי וגרעין לאימפריה הגדולה ביותר בהיסטוריה ולקולוניאליזם האירופי , פריז של המהפכה הצרפתית.

במאה ה-20 חלו תמורות מרחיקות לכת בעולם, מבחינה חברתית, כלכלית, תרבותית ומדעית.

הארכיטקטורה מהווה מרכיב דומיננטי באמנות המודרנית והיא באה לידי ביטוי מרבי בעיר. העיר המודרנית מעצבת עצמה מחדש על בסיס טכנולוגיות חדשות המשנות את פניה בבניה לגובה, ביצירת מארג לתעבורה המונית ובתאורת הרחוב.
העיר מהווה במה וביטוי לכל התהליכים וצומת ליישום רעיונות ופיתוחם.
נדון בעיר כיצירת אמנות קולקטיבית, הנוצרת באמצעות קונפליקטים ושיתופי פעולה, ובאמנים מחדשים ומחוללי שינוי במירקם האורבאני.
נתבונן בערים פריז וניו-יורק המייצגות את הציוויליזציה המערבית במלוא עוצמתה.

פריז

בירת צרפת. על נהר הסן. ממוקדי ההשכלה והתרבות באירופה, מוקד וצומת תנועת הרכבות באירופה. מרכז שלטון צנטרליסטי. במטרופולין פאריז כ-12 מיליון תושבים.

היסטוריה: עד העידן הרומי הייתה כפר דייגים.
יוליוס קיסר כבש אותה ב-52 לפנה"ס ויסד בה עיר רומית, על כל מרכיביה, גריד רחובות, תיאטרון מקדשים פורום וכו'. העיר מנתה 8000 נפש.
במאה ה-5 נכבשה על ידי אטילה ההוני.
בימי היניים סבלה מפלישות שונות. ההתייצבות הייתה במאה ה-11 עת נקבעה כמרכז שלטוני ומרכז לימודי. בסוף המאה ה-12 הוקפה בחומה והתפתחה בה פעילות מסחרית והשכלתית הגדה השמאלית השכלה, הימנית מסחר ובמרכז בנייני השלטון.
בפריז נוצר הסגנון הגוטי.
1257 הוקמה הסורבון.
בשנת 1328 הפכה לעיר המאוכלסת ביותר באירופה כ-200.000 נפש
מלחמת מאה השנים בין צרפת לאנגליה.1337 - 1453.

1500 - הרנסנס בפריז רגולציה אורבאנית ראשונה – סגנון הבתים, ובניית גשר נוטרדאם. עליית העיר בתחום ההשכלה והמסחר.

1677 לואי ה-14 קובע מושבו בורסאי. לואי ה-15 חוזר אליה ב-1722

1789 המהפכה הצרפתית. 1799 נפוליאון תפס את השלטון.

1852 עד 1870 התקיימה תוכניתו של אוסמן לחידוש פני פריז.הפרויקט הקיף את כל היבטי התכנון העירוני, כולל הריסת חלקים ישנים שלמים, בנית שדרות רחבות, הסדרת הביוב ומערכות מים, הקמת פארקים, גנים ציבוריים ואנדרטאות.

המהפכה תעשייתית ובעקבותיה התקופה היפה, הבל-אפוק סוף המאה ה-19 עד מלחמת העולם הראשונה. פיתוח ושגשוג מדעי, טכנולוגי ואמנות ושיפור באיכות החיים ומודרניזציה.
1889 - נבנה מגדל אייפל, לרגל יובל המאה למהפכה הצרפתית במסגרת התערוכה העולמית של פריז (1889), כמוצג "זמני" ליכולות אדריכליות והנדסיות, שהיה המבנה הגבוה ביותר בעולם עד שנת 1930, והפך לנקודת הציון המפורסמת ביותר בעיר.

1900 - קו המטרו הראשון של פריז נחנך במסגרת היריד העולמי של שנת 1900, והפך למוקד משיכה בזכות עצמו

בתקופה שבין מלחמות העולם הייתה פריז בירת התרבות והאמנות של העולם, מכל העולם הגיעו אליה אמנים וסופרים.
מרכז העיר לא נפגע, עקב סירובו של הגנרל הגרמני פון קוטיץ למלא את פקודתו של היטלר להפוך את פריז לעי חרבות.

לאחר מלחמת העולם השנייהה פריז התפתחה והייתה מרכז לתנועות שונות:
1968 – מרד הסטודנטים.
פומפידו פיתח את העיר הקים את המוזיאון הלאומי לאמנות מודרנית וכן השליטים שאחריו המשיכו במפעלי בינוי כגון לה- דפנס, הפיכת לה האל למרכז תרבותי, פארק מדעי לה וילט ועוד.

בשנת 1991, גדות הסן, מגשר סולי ועד גשר יינה, סווגו כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו, תחת הכותרת של משלב ייחודי של נהר ועיר, עם אנדרטאות שרובן יצירות מופת אדריכליות בקנה מידה עולמי.‏

ניו-יורק

  • בשנת 1524 הגיע אל האזור החוקר האירופאי הראשון - ג'ובני דה וראזאנו.
  •  1609הנרי הדסון שמיפה את האזור לראשונה עבור חברת הודו המזרחית ההולנדית.
  •  1624 התיישבות הראשונה באי, האזור נקרא "הולנד החדשה",
  •  1625 החלה הקמת מצודת "ניו אמסטרדם" בדרום האי, לצורכי הגנת התושבים, מצודה שסיום בנייתה מסמל את הקמת העיר ניו יורק.
  •  1626 סוחר הולנדי בשם פיטר מינויט רכש את האי מתושביו האינדיאניים באמצעות החלפת סחורות בשווי של 60 גילדרים
  •  1652 קיבלה המושבה ממשל עצמי, וב-2 בפברואר 1653 התאגדה כעיר
  • 1664 כבשו הבריטים את האזור מההולנדים במהלך מלחמת הולנד-אנגליה השנייה ושינו את שם המושבה ל"ניו יורק"
  • בשנת 1765 החלו האמריקאים בניו-יורק במאבק כנגד הבריטים. במהלך המפכה האמריקנית, מנהטן הייתה לב המערכה על ניו יורק וניו ג'רזי,
  • השליטה הבריטית על מנהטן נמשכה עד ה-25 בנובמבר 1783 עת עזיבתם את ארצות הברית וכניסת הנשיא הראשון של ארצות הברית ומפקד הצבא הקונטיננטלי, ג'ורג' וושינגטון, למנהטן. יום זה מצוין כ"יום הפינוי.
  • לאחר קבלת חוקת ארצות הברית הייתה העיר בירת המדינה בין ה-4 במרץ 1789 ועד ה-12 באוגוסט 1790
  • ניו יורק החלה להתפתח כמרכז כלכלי, בעיקר בעקבות הקמת תעלת אירי בשנת 1825 תעלה שחיברה בין הימות הגדולות לאוקיינוס האטלנטי ובכך הפכה את נמל ניו יורק לנמל חשוב הן עבור ארצות הברית והן עבור קנדה
  • סנטרל פארק שנבנה בלב האי מנהטן בשנת 1858 היה הפארק הציבורי המתוכנן הראשון שנבנה בארצות הברית. על מנת להקים את הפארק רכשה העירייה שטחים נרחבים בין השדרה החמישית והשדרה השמינית ובין רחובות 59 ו-106
  • מאחר והעיר הפכה לנמל ההגירה הראשי של ארצות הברית, ומיליוני מהגרים מאירופה עברו דרכה, הוקם על האי ליברטי ששימש עד אז לצרכים צבאיים, מרכז הגירה.
  • 1886 פסל החירות ניתן כמתנה מאזרחי צרפת לתושבי ארצות הברית.
  • הקמת הרכבת התחתית של ניו יורק אשר החלה לפעול בשנת 1904 אפשרה איחוד של החלקים השונים של ניו יורק ויצרה את הביקוש הרב למקרקעין בדרום מנהטן שהביא לעלייה חדה במחיר הקרקע ובכך לצורך בהקמת גורדי השחקים הרבים של העיר
  • 1911 שריפה פרצה במפעל בגריניץ' וילג' והביאה למותם של 146 עובדי המפעל. האסון הביא לשינוי בתקנות התכנון והבנייה בעיר ניו יורק, ולשיפור במחלקת כיבוי האש בעיר.
  • 1925, בעקבות גל הגירה של אפרו-אמריקניים ממדינות דרום ארצות הברית, הפכה ניו יורק לעיר המאוכלסת בעולם. העלייה החדה בצפיפות גם היא הייתה זרז לעלייה במחירי הקרקעות ובצורך בהקמת גורדי שחקים.
  • 1934 נבחר פיורלו לה גוארדיה לראשות עיריית ניו יורק, חקיקת חוקי העסקה חדשים שהביאו לעלייה בעושר מעמד הפועלים, והקלו על התאוששות העיר לאחר השפל הכלכלי הגדול. באותה התקופה, על רקע המשבר הכלכלי הגדול, הסתיימה במנהטן בניית גורדי שחקים רבים, חלקם יצירות מופת בסגנון אר דקו - כגון בניין קרייזלר, האמפייר סטייט בילדינג, ובניין ג'י אי.
  • 1965, עם אימוץ חוקי ההגירה החדשים של ארצות הברית שלא התייחסו יותר למדינות המוצא של המהגרים אלא למצבם הפרטי, הביאו לשינוי באוכלוסייה מנהטן שהתבטא בעליית אחוז התושבים בעלי מוצא מזרח אסייתי ולירידה של אחוז התושבים הלבנים.
  • שנות ה-70 נחשבות לנקודת השפל בהיסטוריה של העיר ניו יורק ובכלל זה גם מנהטן. נפילת הבורסה לניירות ערך יחד עם הירידה בתיעוש העיר הובילו לעלייה באבטלה ובשיעור הפשע בעיר. בעקבות כך, החלה עזיבה המונית של תושבי מנהטן, בעיקר ממעמד הביניים, לפרברים הסמוכים לניו יורק. העיר הייתה על סף משבר כלכלי שנבלם אך ורק בזכות הלוואת כספים מהממשל הפדרלי על ידי ראש העיר, אברהם בים.
  • שנות ה-80, הבורסה לניירות ערך בוול סטריט חזרה לשגשג והפכה למובילה עולמית. עם זאת, החלה הידרדרות חוזרת בכלכלת האזור כאשר אחוז המובטלים עלה בסוף העשור ושיעור הפשיעה נשאר כמות שהוא.
  • בשנת 1993 נעשה ניסיון לפיגוע במגדלי התאומים שבמרכז הסחר העולמי במנהטן על ידי ארגון הטרור האיסלאמי אל קאעידה בעזרת מכוניות תופת, ניסיון שנכשל והסתיים ברציחתם של 6 אנשים ופציעת של יותר מ-1,000. באותה שנה נבחר רודולף ג'וליאני לראשות העיר ניו יורק. כהונתו התאפיינה במלחמת חורמה כנגד הפשיעה מתוך אמונה בתיאוריית החלונות השבורים לפיה הזנחה ופשע יגררו הזנחה ופשע. בנוסף לכך, ג'וליאני החל בטיפוח מנהטן ופיתוחה, יחד עם כל ניו יורק, כאזור תיירות. סיבות אלו, יחד עם התשתיות המפותחות וצבירת התאוצה של הבורסה לניירות ערך החזירו את ניו יורק ליעד הגירה ותיירות נחשק, כשמנהטן הופכת למרכזה הכלכלי של העיר. סדרות טלוויזיה וסרטים רבים המתרחשים על רקע העיר בכלל ומנהטן בפרט (כגון חברים, סיינפלד, וסקס והעיר הגדולה) הפכו את מנהטן למותג בינלאומי.
  • פיגועי 11 בספטמבר (הידועים גם בשם 9/11, "Nine Eleven") הם סדרה של פיגועי התאבדות שהתרחשו בארצות הברית בבוקר יום שלישי, 11 בספטמבר 2001, במטרה לפגוע בערים ניו יורק ווושינגטון. תשעה עשר טרוריסטים שהשתייכו לארגון הטרור האיסלאמיסטי אל-קאעידה חטפו ארבעה מטוסי נוסעים. בכוונה תחילה הטיסו החוטפים שניים מהמטוסים, טיסה 175 של יונייטד איירליינס וטיסה 11 של אמריקן איירליינס, לעבר מגדלי התאומים שבמרכז הסחר העולמי שבעיר ניו יורק. שני המגדלים קרסו בתוך שעתיים. כמו כן ריסקו החוטפים את טיסה 77 של אמריקן איירליינס אל תוך בניין הפנטגון בארלינגטון וירג'יניה. כבר ביום המתקפה, הבטיח ראש העיר של ניו יורק, רודולף ג'וליאני, לבנות את המגדלים מחדש באומרו "קו הרקיע (של העיר) יחזור להיות שלם שוב". ביולי 2004 התקיים טקס הנחת אבן הפינה של פרויקט מרכז הסחר העולמי החדש. הקמתו של בניין המשרדים הראשון בפרויקט הסתיימה בשנת 2006. האגף בפנטגון שהתמוטט ביום המתקפה, נבנה ואוכלס מחדש בתוך כשנה.

 

 

 

© כל הזכויות שמורות לד"ר תרצה יום-טוב

חזרה לדף השער