השימוש באתר זה ובתכניו מיועד לצרכי מחקר ולימוד עצמי
במסגרת הקורסים אותם אני מעבירה בלבד.
חל איסור על הפצת המידע או אחסונו במערכת אלקטרונית אחרת.

Pop Art

את המושג Pop Art המציא דווקא מבקר האמנות האנגלי לורנס אלווי, בהתייחסו לאשר התרחש החל מ-1953 באמנות האנגלית (ולא האמריקנית). בראשית שנות החמישים סימנו כיווניה של אמנות העיצוב באנגליה מגמה, שגברה לקראת סוף העשור ומצאה את מלוא ביטוייה דווקא בארצות הברית, בעיקר בשנות ה-60. החל מ-1953 פעלה בלונדון קבוצת אמנים אליטיסטית בשם "קבוצת העצמאים". האידיאולוגיה העיצובית, שמצאה ביטוי בתערוכותיהם הקבוצתיות רצתה להעביר מסר, שלפיו הטכנולוגיה החדשה משתלטת על החיים.
אמני הפופ ארט בחנו את ההשפעה ההדדית של תחומי התרבות השונים.
המאפיין של עבודותיהם היה בהכנסה של חומרים חוץ אמנותיים לעבודות, כגון קומיקס, פרסומות ועוד. העבודות מתאפיינות בדרך כלל בצבעוניות עזה.
נושאי יצירות פופ שאולים מן המרקם האורבאני בעיקר של ניו יורק, המשקף את מאפייני החברה האמריקנית בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה: השפע הכלכלי, תרבות הצריכה ושיווק.
אחד הגורמים החשובים הוא המודעות הרבה לאפשרויות באמנות בכלל ובאפקטים הנוצרים ביצירה אדירת ממדים. בניגוד לאקספרסיוניזם המופשט אמנות הפופ היא שיבה אל הפיגורטיוויות ומשיכות הצבע בהן על פי רוב נקיות וחדות. אמנות הפופ נחשבת לפעמים גם לקומיקס, ציורי פרסומת רעשניים, מכוניות נוצצות ועוד.

 

אנדי וורהול - Andy Warhol;‏ 1928 -  1987 - אמן אמריקאי

וורהול נולד בעיר פיטסבורג שבפנסילבניה. הוא נחשב לאחד מחלוצי תנועת הפופ ארט האמריקאית. וורהול היה הומוסקסואל גלוי. ידוע באורח חייו הבורגני-בוהמייני ובחיבתו למסיבות ובילויים.
אמנותו טישטשה את הגבולות המוכרים בין מוצרים תעשייתיים לאמנות. הוא צייר, תוך שימוש בצבעים תעשייתיים, יצירות שהציגו כאמנות את כוכבי הרגע ומוצרי צריכה ידועים כבקבוקי קוקה קולה ומרק בפחיות. וורהול אף שכפל את עבודותיו פעמים רבות, בדומה לייצור תעשייתי. בתחילת דרכו השתמש בצבעי שמן ובמכחול לציור פרסומות, אך משראה כי איננו מתפרנס מעבודותיו, פנה לשיטת הדפס משי.
חמש עשרה דקות של תהילה" הוא ביטוי המתייחס אל תהילה קצרה ובת חלוף של אדם בעולם התרבות והבידור, בעיקר בהקשר של התרבות הפופולארית.ביצירותיו מרילין הכוכבת נעשית מושגת ע"י צביעה בצבעים שונים, המטוס הנופל מתאר את האנשים שחווים את העולם כאילו שהם חיים בסרט.

לצפייה במצגת וורהול לחצו כאן

רוי ליכטנשטיין - 1997 - 1923 ;Roy Lichtenstein  צייר ופסל אמריקאי,


מראשי זרם הפופ ארט. חלק ניכר מהאמנות שיצר הושפע מקומיקס. "להיות מלאכותי ככל האפשר."
נולד וגדל בניו-יורק. סימן ההיכר של סגנונו הייחודי הן נקודות ה"בנדיי" (הדמויות לפיקסלים של תמונות עיתון) וסגנון הציור המדמה קומיקס או סרט מצויר. יצירותיו מאתגרות את הדרך בה תקשורת ההמונים מציגה דמויות ציבוריות ודימויי תרבות פופולארית

לצפייה במצגת ליכטנשטיין לחצו כאן

ג'ספר ג'ונס הבן (.Jasper Johns Jr; 1930

אמן אמריקאי  המתמחה בציור ובהדפסים וזוכה פרס וולף באמנות לשנת 1986.
אחת מיצירותיו המוכרות ביותר היא הציור "דגל" (Flag), שצייר בשנים ‏1954–1955, לאחר שחלם על הדגל האמריקאי. יצירתו מתוארת לעתים קרובות כ"נאו-דאדאיסטית ומנוגדת לפופ ארט . למרות זאת נחשב אמן פופ .
עבודותיו המוקדמות באמצעות שימוש בשרטוטים פשוטים כגון דגלים, מפות, אותיות ומספרים. טיפולו של ג'ונס מבחינת החיצוניות הוא לעתים קרובות עשיר וצבעוני; הוא מפורסם בשל מיזוגו של מדיות שונות כגון ציור בשעווה חמה ותבליט גבס בציוריו. ג'ונס נוהג להציב זה מול זה סתירות, ניגודים, פרדוקסים ואירוניות, במידה רבה בדומה למרסל עבודותיו המוקדמות באמצעות שימוש בשרטוטים פשוטים כגון דגלים, מפות, אותיות ומספרים. טיפולו של ג'ונס מבחינת החיצוניות הוא לעתים קרובות עשיר וצבעוני; הוא מפורסם בשל מיזוגו של מדיות שונות כגון ציור בשעווה חמה ותבליט גבס בציוריו. ג'ונס נוהג להציב זה מול זה סתירות, ניגודים, פרדוקסים ואירוניות, במידה רבה בדומה למרסל דושאן (אשר קושר עם תנועת הדאדא). ג'ונס אף הפיק הדפסי תחריט, פיסולים וליתוגרפיות בעלי מוטיבים דומים

לצפייה במצגת ג'ונס לחצו כאן

רוברט מילטון ארנסט ראושנברג - Robert Milton Ernst Rauschenberg; ‏ 1925 - 2008

אמן אמריקאי שהתבלט במעבר מאקספרסיוניזם מופשט לפופ ארט בשנות החמישים.
ראושנברג נודע בשל ה"שילובים" ("Combines") שביצע בשנות החמישים, שבהם השתמש בחומרים לא מסורתיים ובעצמים שונים כדי ליצור שילובים חדשניים. השילובים מורכבים מציור ופיסול, אך ראושנברג גם עסק בצילום, הדפס, יצירת נייר ומיצג.
בישראל ניכרה השפעתו של ראושנברג על אמנים בעיקר החל במחצית השנייה של שנות ה-60 - אריה ארוך, רפי לביא, הנרי שלזניאק, יאיר גרבוז, נחום טבת, עידו בראל ואחרים.

לצפייה במצגת ראושנברג לחצו כאן

דייוויד הוקני - David Hockney; 1937

אמן בריטי שמקום מושבו בקליפורניה.
עיקר יצירתו היא אישית ואוטוביוגרפית, כאשר הנודעות שביצירותיו הן ציוריו של שחיה בלוס אנג'לס.
בתחילת דרכו צייר בסגנון אקספרסיוניסטי, ועסק בהדפס, עבר לצילום וליצירת קולאז'ים צילומיים.
יצר ציורים במחשב ונעזר בציוריו הגדולים במחשב.
בשנים האחרונות חוזר לתקופות מסוימות לאנגליה ומצייר פנוראמות גדולות המורכבות מציורים גדולים.

לצפייה במצגת הוקני לחצו כאן

טום וסלמן -  1931- 2004    Tom Wesselmann

טום ווסלמן,  אמן פופ אמריקאי נולד בקונטיקט. עבודתו משלבת ציור, קולאז' ופיסול.
העירום שביצירתו, מאפיין את העירום באמנות הפופ מאופיין  בוולגריזציה של הדימוי הנשי. ציורי  העירום שלו,
בהם הנשים מופיעות ללא פנים וניתנות  לזיהוי באמצאות קווים כללים סטריאוטיפיים והבלטת אברי המין.
 מסמל בצורה ברורה את פטישיזם הנשיות בחברה האמריקאית של אותן שנים, האישה כמו המכונית ושאר  מוצרי  
הצריכה הפופולריים בבית, סימלה חלק מהסטאטוס שהיה לגבר ומ"סל המוצרים" שהיה ראוי לו, לגבר האמריקאי, שיהיה ברשותו.

לצפייה במצגת וסלמן לחצו כאן

וויין סיבאד   1920  Wayne Thiebaud

אמן פופ אמריקאי, שימש כמעצב  וצייר סרטי אנימציה בלוס אנגלס וניו-יורק  בין השנים 1942-45  שירת בחיל האוויר האמריקאי כאמן.
עבודותיו המפורסמות הן: עוגות, מאפים, ליפסטיק ועוד יצירות המתארות אובייקטים של צריכה המונית. 
 סיבאד משתמש בצבעוניות חזקה ומוגזמת וכן בקווי מתאר והצללה האופיינית לפרסומות מופיעים ברוב  יצירותיו . 

לצפייה במצגת סיבאד לחצו כאן

קית' הרינג Keith Haring;‏ 1958 - 1990

אמן פןפ אמריקאי.
הרינג השיג לראשונה תשומת לב מהציבור בעזרת ציורי הגיר שלו במעברים התת-קרקעיים בניו יורק ותערוכתו צולמה על ידי הצלם צ'נג וונג צ'י. באותה תקופה, ציורו "התינוק הזוהר" נהפך לסמלו. בשנת 1980 אירגן תערוכות במקום הנקרא "מועדון 57". הוא השתתף בתערוכה בכיכר טיימס, שם צייר בפעם הראשונה בעלי חיים ופנים אנושיות. ב-1981, שרטט את ציור הגיר הראשון שלו על נייר שחור וצבע פלסטיק, מתכת וחומרים אחרים.

לצפייה במצגת הרינג לחצו כאן

 

 

© כל הזכויות שמורות לד"ר תרצה יום-טוב

חזרה לדף השער